WFRGENT NV

Home » Nieuws & Events » Bedrijfsnieuws » Vernieuwing vloeroven

Vernieuwing vloeroven

E-mail Afdrukken PDF

                     

Exova Warringtonfire heeft net een aanzienlijke investering in de testfaciliteiten in hun laboratorium in Gent afgerond. Deze investering vergroot zowel de testmogelijkheden als de testcapaciteit en biedt een grotere flexibiliteit naar de klanten toe.

Het laboratorium heeft geïnvesteerd in nieuwe apparatuur om grote wanden, gevels, deuren, vloer/plafondconstructie, belaste liggers en vloeren en het functiebehoud van elektrische kabeldraagsystemen te testen. Deze investering omvat onder meer een combinatie-oven waarop zowel verticale als horizontale proeven uitgevoerd kunnen worden, op grotere elementen dan voorheen, met hoogstaande computersturing.

Dankzij deze investering kan het lab bovendien twee kanalen tegelijkertijd testen volgens de normen EN 1366-1 en BS 476 Part 24 (1987) met een variatie aan combinaties op verticale en horizontale elementen, afzonderlijk of gecombineerd.

Geavanceerde testoven

De oven, combinatie-type, is ontworpen om brandweerstandsproeven uit te voeren op verticale elementen met een grootte van (4x4, 3x3) m² of op horizontale elementen met een grootte van (3x3, 4x3, 6x3, 7x3) m². Voorheen was er enkel een horizontale oven met een beperking tot 6x3 m².

De te testen materialen worden opgebouwd in testkaders uit beton. De oven voldoet aan alle voorschriften van EN 1363-1 en is technisch verwant aan de norm ISO 834-1 die handelt over de beproeving van de brandwerendheid van bouwdelen. Op deze oven kunnen proeven uitgevoerd worden volgens de volgende normen: EN 1363, EN 1364-x-x, ISO 834-x, ASTM E119, NFPA 252, UL 9, UL 10B, UL 10C, UL 263, BS476-20, BS476-22 (x staat voor alle delen van de vermelde norm).

De zijwand werd uitgebreid zodat we niet enkel horizontale elementen kunnen testen, maar ook verticale elementen tot een grootte van 4 m x 4 m. Er bestaan grotere elementen (zoals gevels, beglaasde wanden, poorten en branddeuren) waarvoor een oven van 3 m x 3 m niet volstaat, of de klant wenst meerdere elementen in één test op te nemen. Dit betekent ook dat Gent nu over twee grootschalige verticale ovens beschikt.

Deze investering speelt bovendien in op de Europese interpolatieregels die een breder toepassingsgebied toelaten indien elementen met grotere afmetingen getest worden.

car-on-fire-v2final-burnt-car-v2